SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO SENIORY OLOMOUC
PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Musíš žít pro druhého, chceš-li žít pro sebe. Seneca
Sociální služby pro seniory Olomouc

Stravovací provoz

Stravovací provoz je tvořen velkokapacitní vývařovnou a je umístěn v Olomouci, Zikova 14. V této vývařovně je denně uvařeno cca 780 obědů, které jsou rozváženy do domácnosti uživatelů. Obědy jsou k dispozici i obyvatelům Chráněného bydlení, kteří se mohou stravovat v jídelně stravovacího provozu a Centru denních služeb, kde se strava dováží.

Strava je rozvážena po celý týden včetně sobot, nedělí a svátků. Obědy jsou distribuovány v jídlonosičích a gastronádobách organizace.

Dle hygienických předpisů prošel stravovací provoz tzv. HACCP "stanovením kritických bodů ve výrobě a distribuci pokrmů" dle ustanovení zákona č. 258/2000 Sb.,o ochraně veřejného zdraví.

Sanitace v provozu centrální kuchyně. Sanitací v potravinářství rozumíme souhrn všech činností, které zabezpečují plnění hygienických a protiepidemických požadavků daných platnými právními a hygienickými předpisy (Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví). Sanitace znamená úklid, čištění, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci. Zajišťuje mechanickou a mikrobiální čistotu prostředí, nástrojů a ploch, které přicházejí do styku s potravinami při jejich výrobě, zpracování, přepravě, skladování apod. Sanitace je jedním z opatření, kterým se dosahuje a udržuje zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Sanitace provozu probíhá 1 x za měsíc, proto v tyto dny zařazujeme jednodušší jídla, aby nedošlo k znehodnocení potravin, ani jejich ovlivnění z hlediska kvality.

Stravovací provoz připravuje:

  • dietu č. 3 racionální (normální strava) - pro osoby, kde není potřeba zvláštní úprava stravy
  • dietu č. 4 s omezením tuků - vhodná pro osoby s choroby žlučníku a slinivky břišní, po odeznění akutního stadia, při chronických chorobách žlučníku, přechodně po operaci žlučníku a po virové hepatitidě, při střevních dyspepsiích (pokud není průjem)
  • dietu č. 9 diabetická - vhodná pro diabetiky středního a vyššího věku a pro nemocné s hyperlipoproteinemií (typ IV.)

Vážení návštěvníci našich webových stránek, dle směrnice 1169/11 EU nám vzniká povinnost označovat jednotlivá jídla alergeny. Tuto povinnost splňujeme tím, že číselné označení alergenů uvádíme přímo na jídelním lístku a to pro jednotlivé diety.

Povinnost vzniká od 13. 12. 2014.

Zde uvádíme seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU:

Seznam 14 potravinových alergenů:

  1. Obiloviny obsahující lepek: 1a pšenice, 1b žito, 1c ječmen, 1d špalda, 1f kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj včetně laktózy
  8. Skořápkové plody ořechy, tj. 8a mandle, 8b lískové ořechy, 8c vlašský ořech, 8d kešu, 8e para ořechy, 8f pekanové ořechy, 8g pistácie, 8h makadamie
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich.


Cena obědů:

Cena obědu bez dovozu: 62,- Kč
Doprava: 20,- Kč
Cena obědu celkem i s dopravou: 82,- Kč